sobota, 6 grudnia 2014

Placuszki cukiniowo-marchewkowe



Witajcie :)
Pamiętacie nasz przepis na mini kisze (klik)? Jeśli będziecie go próbować i zostanie Wam trochę warzyw, mamy pomysł na ich wykorzystanie. Pyszne placki z cukinii i marchewki z pikantnymi przyprawami, to coś co tygryski lubią najbardziej. Do tego nie są bardzo kaloryczne więc spokojnie możecie się nimi zajadać. Pamiętajcie tylko, by dokładnie wycisnąć jak najwięcej soku z warzyw, dzięki temu placki wyjdą Wam chrupiące.

Składniki (dla 2-4 osób):
cukinia
marchewka
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
4 łyżki mąki
1,5 łyżeczki bazylii lub majeranku
płaska łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Marchewkę i cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię lekko posól i odstaw na kilka minut, by puściła sok.

2. W jednej misce wymieszaj mąkę, bazylie, paprykę, sól, pieprz, a w drugiej rozkłóć jajka z mlekiem.


3. Dokładnie wyciśnij sok z warzyw, wymieszaj je z mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Placki smaż na patelni z niewielką ilością oleju, nakładając niewielką ilość masy, by placki były płaskie i chrupiące. Po usmażeniu połóż placki na papierowym ręczniku do odsączenia. Nam placuszki smakowały jako samodzielne danie, ale będą świetnym dodatkiem np. do gulaszu.


Nasze oceny:

Basia: Mogę je jeść bez końca. Placuszki są delikatne, ale dzięki przyprawom można nadać im małego kopa pikantnego. Moja ocena: 9/10.

Julka: Połączenie słodkiej marchewki z cukinią i przyprawami to zdecydowanie mój faworyt ostatniego miesiąca. Będę wracać do tego przepisu nie raz. Moja ocena: 10/10.

13 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale, koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ich kolor bardzo zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne, rzeczywiście cudowna para :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placki, robię podobne i są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam ostatnio bardzo podobne!
    pozdr i zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie warzywne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię placuszki z cukinii, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie placuszki, czasem podaję je z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. marzą mi się ostatnio jakieś placuszki właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię takie placuszki, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter